PER QUÈ ALTRES HISTÒRIES DE LLEIDA?

Dani Cortijo va obrir fa un temps un blog titulat Altres Barcelones. L'autor i impulsor d'aquest blog va gestar-se com a historiador si fa no fa en la mateixa època que l'autor d'aquest altre. Això significa que el camí per arribar a ser historiadors que els dos perseguim és el mateix. Un camí difícil, poc valorat, socialment no massa comprès, invisible molts cops i que ha de lluitar contra una crisi econòmica molt semblant a la de 1929, si ja ho és per a professions molt més valorades imagineu per a un historiador. Així i tot, la voluntat de fer d'historiadors persisteix.

Monument a Indíbil i Mandoni (Lleida).
La persistència ens condueix a dos camins: o a la recerca o a la divulgació. Si optem per la recerca, aquell que s'hi dedica sabrà ràpidament que aquest camí envia directament l'historiador al "quarto fosc" i que només n'ix quan publica o presenta els resultats en unes jornades o congressos (que sol ser uns pocs cops l'any). La sociabilitat d'aquest historiador és només entre els col·legues i els resultats poques vegades arriben al gran públic. La universitat n'és el principal valedor.

En canvi, si es pren la decisió de treballar en el camp de la divulgació de seguida ens trobarem almenys amb dos problemes, la competència amb altres especialitats (guies turístics, periodistes, etc.) o amb un cert menyspreu dels col·legues que es dediquen a la recerca. Darrera d'aquesta opció hi ha editorials, museus, premsa, empreses de turisme o gestió cultural.

La fórmula ideal és casar els dos camins, no pot ser que la recerca quedi arraconada en una biblioteca polsosa i solitària, i tampoc pot ser que la divulgació sigui camp adobat d'intrusos, poc rigor i sensacionalisme.

No serà aquest blog qui solucionarà aquest divorci, però intentarem posar el nostre gra de sorra per bastir el pont necessari. Com el company Cortijo i tants altres, pensem que les noves tecnologies poden ser d'una gran ajuda per tal de compartir i socialitzar coneixements que fins ara van de l'arxiu al congrés i d'aquí en un racó de biblioteca.

La història la fem entre tots i totes, aquesta és la intenció d'aquest blog. La diferència amb l'espai d'en Dani, és que aquest centra la seua atenció en la ciutat de Lleida.

4 comentaris:

  1. Molta sort amb el projecte! Ja ens anirem visitant! Gràcies per prendre el relleu!

    ResponElimina
  2. Em sembla molt bé que hagis encetat aquesta iniciativa.
    A la nostra ciutat falta gent amb ganes de fer coses.

    Anirem seguint-ho!

    ResponElimina