ELS AUTORS: JORDI SOLDEVILA I ROIG

Jordi Soldevila (Linyola, 1979), llicenciat en història per la Universitat de Lleida, màster i Diploma d'Estudis Avançats per la Universitat Pompeu Fabra. Actualment, està treballant en la seua tesi doctoral.

Les recerques giren entorn de diferents temes. Temes polítics: carlins, catalanistes, republicans, comunistes i anarquistes (segles XIX i primer terç del XX a les comarques de Ponent). Temes socials: obrerisme i lluites pageses (entre la Restauració i la Segona República).

Membre del consell de redacció de la revista linyolenca Barret Picat des de 1999, impulsor del Centre de Recerques del Pla d'Urgell Mascançà, membre i impulsor del Casal Popular l'Arreu (Pla d'Urgell), soci del Centre Excursionista de Linyola. Forma part del consell de redacció de Mascançà. Revista d'Estudis del Pla d'Urgell. Participa de la colla castellera dels Castellers de Lleida. Ha participat en la fundació de la Colla Gegantera de l'Arreu. Com a ornitòleg aficionat ha participat en diverses publicacions sobre ocells. És un dels integrants del projecte de recuperació de la memòria històrica "La Memòria del Pla 1931-1955" que dur a terme el Centre de Recerques del Pla d'Urgell Mascançà.

PUBLICACIONS:

Història

L'alcalde de Cervera afusellat. Domènec Puigredon (1874-1939). El republicanisme cerverí: de la Restauració a la República, Pagès, Lleida (2010).


Jordi SOLDEVILA et al., Memòria Llibertària. 100 anys de moviment llibertari a Ponent, CGT, Lleida (2011).

Etnologia
L'àliga de Cervera. Bestiari festiu als Països Catalans, segles XIV-XX, Monografies del Museu Comarcal de Cervera (2008).



PARTS DE LLIBRE, CAPÍTOLS I COMUNICACIONS:

"Obrers i llibertaris a les comarques de Ponent (1868-1936)", dins DD. AA., Història de l'anarquisme a les comarques de Ponent, CGT (2011)

"Joventut Republicana de Lleida: sociabilitat i política a les comarques del Pla de Lleida (1900-1923) ", dins Santesmases, J. (Ed.), Republicans i republicanisme a les terres de parla catalana, Actes del VI Congrés de la CCEPC, Cossetània, Valls (2008)

"Marxisme i alliberament nacional a les comarques de Ponent: L'Espurna", dins DD. AA., Actes del I Congrés d'Història de l'Independentisme Català, Cercle de Lectura, Reus (2007)

"Joventut Esquerrana. Intel·lectuals, marxistes, republicans i nacionalistes a Lleida en l'impàs de la Dictadura a la Segona República", dins Pich, J., Delgado, J., Riudor, Ll., Ibáñez, J. (Ed.), Homenatge a Antoni Saumell i Soler, Universitat Pompeu Fabra, Agrinova, Institut d'Estudis Penedesencs (2007)

ARTICLES:

"Col·lecció <Argumenta>. Balanç cultural de la Transició", dins Lluc, Lleonard Muntaner Editor, Mallorca (2011)

"600 anys de diables a Cervera", dins Segarra Actualitat (dossier central), Associació Segarra Actualitat, Cervera (juliol, 2011)

"Radiografia social i evolució política del republicanisme a Mollerussa (1880-1936)", dins Camps, J. (et al.), Mascançà. Revista d'Estudis del Pla d'Urgell, núm. 2, Centre de Recerques del Pla d'Urgell Mascançà, Mollerussa (2011)

"Casal Popular l'Arreu. Ideologia, cultura i oci", dins, Arts, Cercle de Belles Arts, Lleida (2011); p. 14-17.

"Aproximació al republicanisme al Pla d'Urgell", dins Mascançà. Revista d'Estudis del Pla d'Urgell, núm. 1, Centre de Recerques del Pla d'Urgell Mascançà, Mollerussa (2010)

"Josep Carner-Ribalta. Memòries. De Balaguer a Nova York passant per Moscou i Prats de Molló" dins Mascançà. Revista d'Estudis del Pla d'Urgell, núm. 1, Centre de Recerques del Pla d'Urgell Mascançà, Mollerussa (2010)

"Més enllà de Barcelona: la Setmana Tràgica a les comarques de Ponent. Una primera aproximació" dins, Urtx, núm. 23, Museu de Tàrrega, Aj. de Tàrrega, Arxiu Comarcal de l'Urgell, Tàrrega (2010)

"La Segarra, territori de memòria. Històries en primera persona", dins Capcorral, Museu de Comarcal de Cervera (2010)

"República: la premsa republicana a la Segarra", dins Actes de la Jornada La premsa d'Esquerra Republicana de Catalunya 1931-1975, Fundació Irla, Barcelona (2009)

"El republicanisme a Cervera 1875-1923", dins Miscel·lània Cerverina, núm. 18, Centre Municipal de Cultura, Cervera (2008)

"L'àguila de Cervera", dins Revista d'Etnologia de Catalunya, núm. 31, Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, Barcelona (2007)

"Canal d'Urgell: caciquisme i regs. El conflicte de 1906", dins Urtx, núm. 19, Museu de Tàrrega, Aj. de Tàrrega, Arxiu Comarcal de l'Urgell, Tàrrega (2006)

CONFERÈNCIES:

"600 anys de diables a Cervera", dins Dia Mundial dels Arxius, organitzat per Arxiu Comarcal de la Segarra / Diables Carranquers de Cervera, Cervera (2010)

"Projecte de recuperació de l'àliga de Cervea", dins Jornades Reviure el Patrimoni 2011 (Corpus), organitzat per Museu Comarcal de Cervera / Seny Major, Cervera (2011)

"120 anys del Centre Obrer Instructiu d'Unió Republicana de Cervera", organitzador Centre Obrer, Cervera (2010)

"L'alcalde de Cervera afusellat", dins Jornades Reviure el Patrimoni 2010 (memòria històrica), organitzat per Museu Comarcal de la Segarra / Consell Comarcal de la Segarra, Cervera (2010)

"La Memòria del Pla", dins La memòria oral al Pla de Lleida, organitzat per Museu de Tàrrega, Tàrrega (2009)

"L'àliga de Cervera", dins Parlem de Festa, organitzat per La Carrutxa, Reus (2008)

ALTRES PUBLICACIONS:

Estrada, J., Pedrocchi, V., Brotons, L. & Herrando, S. (eds.), Atlas dels ocells hivernants a Catalunya (2006-2009), Lynx, ICO, Generalitat de Catalunya, Barcelona (2011)

Estrada, J., Pedrocchi, V., Brotons, L. & Herrando, S. (eds.), Atlas dels ocells nidificants a Catalunya (1999-2002), Lynx, ICO, Generalitat de Catalunya, Barcelona (2004)

Calvet, J., Estrada, J., Mañosa, S., Moncasí, F., Solans, J. (eds.), Els ocells de la plana de Lleida, Pagès, Lleida (2004)

Estrada, J. et al., Els ocells de Ponent, La Mañana, Lleida (1997)

"El Racó Verd. Els ocells de Linyola", dins Barret Picat, Associació Cultural Alorenil, 1999-2009 (Linyola)

2 comentaris:

  1. Hola Jordi. Bona tarda. Em dic Ramon Farré i Forns. Sóc un aficionat a les coses referents a la meva ciutat, Lleida. Sóc un col · leccionista, fins a cert punt avançat, de fotografies i postals antigues de Lleida. Estic jubilat, encara que actualment estic fent la carrera SÈNIOR a la Udl. Una de les meves assignatures és Història de Lleida. El meu I professor és Quintí Casals Bergés. Si vols, seria un plaer que connecteses amb mi, per comentar coses. Gràcies. El meu correu electrònic és ramfarre@gmail.com Salut

    ResponElimina
  2. Jordi:
    Em pots localitzar en el telèfon 649986216.
    Dir-te, que actualment vaig publicant al facebook, algunes de les meves fotografies. Pots veure a la meva pàgina Ramon Farre.
    Salut

    ResponElimina