UN XALET A LA CARRETERA D'OSCA (I)



La matinada del 6 d’octubre de 1976 la casa d’Eulogio Vallina va rebre una visita inesperada. Inesperada perquè a la casa no hi havia ningú, la visita no havia estat anunciada i el resultat de la visita és d’aquelles que esperes que no es produeixin gaire sovint.
Eulogio Vallina Pérez. Foto extreta: Diario de Lérida 25/3/1976.



Eulogio Vallina era un dels líders antifranquistes de Lleida. Va arribar de jove a la ciutat a treballar a la construcció. Ben aviat es va convertir en constructor. La seva consciència social el va portar al costat dels treballadors i de les reivindicacions democràtiques. Als anys seixanta entrà a les Hermandades Obreras de Acción Católica (HOAC), des d’on va teixir relacions amb l’activista Ventura Margó, membre del PSUC i el principal impulsor de les CC. OO. a la ciutat. Vallina va facilitar els locals de l’HOAC perquè els sindicalistes de les clandestines CC. OO. s’hi reunissin. Aquesta empara va ajudar a crèixer el sindicat, eina imprescindible per millorar les condicions de treball dels treballadors i treballadores lleidatanes durant aquella època.
 
Ventura Margó, el segon per la dreta, al costat de diferents dirigents del PSUC dels anys 70. Foto: Diario de Lérida 14/6/1977.


Als anys setanta la vida del franquisme, com la de Franco, estava en decadència. A dreta i a esquerra començaven a haver-hi moviments. Vallina va optar pel Reagrupament Socialista i Margó va continuar al PSUC, Lleida bullia. 


Disseny del bloc Pau Llop.

1 comentari: